Multatuli verknipt – Een portret in 500 fragmenten

Multatuli verknipt is alles ineen: bloemlezing, biografie en analyse. Completer kun je Nederlands grootste schrijver niet hebben.’- Dik van der Meulen, biograaf van Multatuli

‘De hoogste graad van moed is hoogmoed. ‘Multatuli, auteur van de Max Havelaar, was een bijzonder karakter. ‘Een vat vol tegenstrydigheids’ noemde hij zichzelf. Voor zijn vele adepten was hij speciaal, geniaal, een fantastisch schrijver, groots denker, voorloper, held, edelmoedig, vastberaden, wereldburger, goudeerlijk, onwrikbaar op zoek naar het goed, hulpvaardig, groot spreker, charismatisch.
Zijn evenzovele opponenten noemden hem een afbreker, ijdeltuit, oplichter, gokker, vrouwenverslinder, mooiprater, dwingeland, licht ontvlambaar, onfatsoenlijk, groot egoïst, larmoyant klager, schuldenmaker.
Ten koste van alles wat hij bezat kwam Multatuli op voor de Javaan, de arbeider, vrouwen, kinderen en zichzelf. Hij keerde zich tegen de leugens van kerkelijke, politieke en andere machthebbers. Hij was ijdel en edel, maar wilde vooral ridderlijk goed doen. Hij gaf wenken, geen regels. Zelf nadenken was zijn kernboodschap.
Dit alles zetten Multatuli – daar was iedereen het over eens – in briljante bewoordingen op papier. In Multatuli verknipt heeft Chris van de Ven de schaar gezet in zijn werk, zodat een groot publiek kennis kan nemen van wie Multatuli was en hij waar hij voor stond.
Uitgegeven door Boom – www.boomgeschiedenis.nl – 2020

Verknipt_De_Volkskrant31-10-2020

gelderlander verknipt